Your search results

Puc canviar l’hipoteca de banc?

Posted by Domus on 04/03/2016
| 0

Les persones que estan insatisfetes amb les actuals condicions de la seva hipoteca, amb la filosofia del seu banc o que estan valorant canviar la seva hipoteca de banc pel motiu que sigui, han de saber que sí es pot canviar la hipoteca de banc, però pagant, és clar.

Existeixen 2 principals motius pels quals algú es planteja canviar la hipoteca de banc: perquè els tipus d’interès són més cars en funció del que hi ha al mercat; i perquè es busquen canvis substancials en el conjunt de condicions de la hipoteca.

El fet de canviar la hipoteca de banc té nom propi: subrogació hipotecària o cancel·lació hipotecària, segons el cas. Subrogació hipotecària és quan canviem la hipoteca de banc i la nova entitat ens manté totes o gairebé totes les condicions d’origen, però ens permet tornar a negociar el tipus d’interès.

La cancel·lació hipotecària és quan volem fer canvis tan estructurals a l’acord hipotecari que vam contreure, com per exemple els terminis d’amortització o canviar l’índex de referència, que l’altra entitat ens demana cancel·lar la nostra hipoteca actual i sol·licitar-ne una de nova. Aquesta opció és més cara perquè caldrà tornar a pagar per gestions que ja havíem pagat, com per exemple una nova taxació, la gestoria i el registre.

Imaginem que tens una hipoteca a Badalona i t’ho estàs plantejant. Segons el portal comprador d’hipoteques, Helpmycash, el cost total de canviar la hipoteca de banc representa, més o menys l’1% del capital pendent, això és, 1.000 euros per cada 100.000 de deute. A més, moltes hipoteques tenen la comissió de subrogació que, en cas afirmatiu, també s’haurà de pagar: un 0,50% del capital pendent durant els cinc primers anys d’hipoteca; o del 0,25 % si fa més de cinc anys que la vam obrir.

És a dir que si tenim una hipoteca de 100.000 euros pendents, pagaríem entre 500 i 700 euros addicionals a aquest 1% que hem esmentat abans. En conclusió, canviar la hipoteca de banc ens costaria 400 euros com a mínim i 1.500 euros, en el pitjor dels casos.

A causa d’aquests costos, que no són pocs, cal pensar-s’ho molt bé abans de fer el pas de canviar la hipoteca de banc i sobretot, valorar si l’estalvi mensual ho compensarà.

Si estàs decidit a fer-ho, aprofita per negociar unes millors condicions i no deixis de consultar un comparador online per saber si alguna entitat bancària té alguna oferta avantatjosa que desconeixies.